Вероятно 95% от хората, които четат тази публикация в блога, относно термовизионните охранителни камери, не се нуждаят от тях.

Термовизионните камери за видеонаблюдение са специално охранително оборудване от висок клас, което улавя топлината, която се излъчва от обектите в определена експозиция. Чрез термални камери, потребителят може действително да наблюдава определена зона, независимо от светлината и атмосферните условия. За малкото посетители, които реално се нуждаят от подобна техника, ще обясня как работи термовизионното заснемане.

Термовизионното заснемане е вид инфрачервено заснемане, което използва излъчваната светлина на обектите в инфрачервения електромагнитен спектър, за да създава видим видеообраз. Образът е функция на интензитета на инфрачервеното излъчване на обектите. Колкото е по-топло едно тяло, толкова повече инфрачервена светлина излъчва. За да се създаде образът се използва алгоритъм на “тъмното тяло”. Фонът с най-ниска стойност на излъчване става тъмен, а всяко излъчване с по-висок интензитет формира открояващи се по-светли обекти върху изображението.



В сферата на видеонаблюдението и охранителните системи, термовизионните видеокамери позволяват отличен мониторинг на зони с лошо осветление или пълно отсъствие на светлина. Основно предимство на термовизионните камери за видеонаблюдение е, че те могат да ви осигурят надеждно видеонаблюдение дори при мъгла, дъжд или слаб до средно интензивен снеговалеж. Докато обикновените инфраред камери, които излъчват инфрачервена светлина, която да бъде отразена от обектите, биват “заслепени” при мъгла, дъжд или сняг.



Добър пример дава термовизионната видеокамера на SAMSUNG от снимката към публикацията. Тя е от средния клас термовизионни камери за видеонаблюдение и ползва модерна технология за визуализиране на инфрачервеното изображение, идеална е за наблюдение на близки и средни разстояния и предлага детайлно и ясно изображение поради високотехнологичния си сензор и широкоъгълен обектив. Видеокамерата е способна да открие автомобил на разстояние до 1000 м, както и човек на разстояние до 360 м. Разстояния, немислими за конвенционалните инфраред видеокамери. Още по-важно предимство на термовизионните камери за видеонаблюдение, е че много ясно открояват камуфлажни обекти, както при дневна светлина, така и при пълен мрак. Разликата е съвсем видима на долните изображения от конвенционална видеокамера и термовизионна видеокамера.